thuis

zweden

9 september 2015

Zweden - liggend 3Zweden, het land van 100.000 meren, maar ook van de bossen, loppis, fika (zoiets als onbeperkt taart eten) en het prachtige Stockholm. Wij genoten van alles wat Zweden te bieden had. De eerste week verbleven wij in een houten blokhut  – zo’n drie kwartier rijden van Örebro – ingericht met fijne vintage vondsten. Het huisje lag heerlijk aan de rand van het bos, in de buurt van een super mooi meer waar we het strandje voor onszelf hadden.

Zweden Airbnb - staandZweden - liggend 11Een volle week genoten we van de prachtige omgeving: we lagen in de zon op het vlot, wandelden door Tiveden Nationaal Park, plukten bosbessen, bezochten kleine plaatsjes zoals Kristinehamn en namen elke dag een frisse duik in ons ‘privémeer’, waar we ‘s avonds marshmallows roosterden in een vuurtje én kochten heel veel Happy Socks. Vervolgens reisden we door naar de archipel van Stockholm, waar ons tweede huis(je) zich bevond.

Zweden - liggend 6Zweden - staandZweden - liggend 10 Vanuit ons nieuwe onderkomen bezochten we – uiteraard – Stockholm, waar we onder andere Jelmer zijn 13e verjaardag vierden bij Bla Porten. Een restaurant met een gezellige, groene binnentuin én een taartenbuffet! Het bevindt zich in Djurgarden, dit deel van de stad staat bekend om al het groen én pretpark Gröna Lund, wat wij niet bezochten, maar ik wel fotografeerde tijdens ons bezoek aan Fotografiska. Uiteraard werd er geshopt: ik had hierbij veel aan de tips van Lonneke en ook Richarda stuurde mij regelmatig de places-to-be. Dankjewel lieve dames!

Zweden - liggend 1Zweden - liggend 2Zo  haalden we lunch bij de Urban Deli, die we nuttigden in een fijn parkje – waar Danee in de vijver sprong – in de wijk SoFo. In deze wijk vind je fijne vintage winkels, kleine boetiekjes (o.a. Mini Rodini), een grote kunstboekhandel én een toffe sneakerstore, waar onze oudste zich te buiten ging aan hele toffe Nikes. Ik werd hier blijer van dan van het echte centrum, hoewel ik hier wel één van mijn mooiste aankopen deed, daarover binnenkort meer. Het oude Gamla Stan vond ik, hoewel toeristisch, wél geweldig (tussen alle souvenirshops vind je ook hier een paar fijne designwinkeltjes) en ook het Moderna Museet is een bezoekje waard. Omdat Jelmer gek op skateparken is streken we aan het einde van de dag neer in een heerlijk stadspark vol leven om te ‘dineren’ met pizza, terwijl Jelmer zijn trucs oefenden.

Zweden - liggend 5Zweden - liggend 4Vanuit Stavnäs namen wij de boot naar Sandhamn, de reis an sich was al een hele belevenis. Maar eenmaal aangekomen waanden we ons helemáál op een andere wereld, wat een geweldig eiland. Mocht je ooit de kans hebben het te bezoeken, doen! Echt! Het eiland is volledig autovrij en kent geen verharde wegen. Waar je ook kijkt, overal zie je prachtige houten huizen omringd door tuinen gevuld met stokrozen. En als je een beetje het centrum uit wandelt vind je de fijnste, verlaten strandjes en steigers. Voor een verfrissend drankje en een hapje eten kun je terecht op de vele knusse terrasjes.

Zweden - liggend 5Na twee weken Zweden hadden we veel gezien, echter nog geen elanden… We hoopten ze nog te zien tijdens onze reis naar Denemarken, we hadden al van veel mensen gehoord dat ze vaak gezien worden langs de snelweg. Na uren in de auto te hebben gezeten hadden we er echter nog niet één gespot. Dus na het zien van het bord ‘Älgsafari’ ergens in Midden Zweden was de beslissing snel genomen en gingen wij, met onze eigen auto, op elandensafari. En hoewel het natuurlijk veel leuker is om ze in het wild tegen te komen was het toch heel tof om deze indrukwekkende beesten in het echt te zien. Eentje stak zelfs zijn immense kop naar binnen. Stiekem dé perfectie afsluiter van twee heerlijke weken in dit fantastische land.

Zweden - liggend

 

 

14 Comments

 • Reply Karlijn 9 september 2015 at 12:01

  Oh wat een heerlijke foto’s! Echt, ik houd van Scandinavië <3

  • Reply PRCHTG 9 september 2015 at 14:06

   Het was zó fijn, wij houden er ook van!! Zeker nog een keer terug! x

 • Reply Judith 9 september 2015 at 14:01

  Wat een prachtige foto’s! Mooi om het land te zien en een stukje van jullie vakantie!
  Die foto bijna aan het eind van Danee is echt fantastisch 🙂
  X Judith

  • Reply PRCHTG 9 september 2015 at 14:06

   Leuk dat jij ook even een kijkje nam bij mij! 😉 Lief he, even de zon in haar opnemen, ze was zo gelukkig daar! Mijn moeder zei al ‘jullie moeten maar emigreren naar Zweden, Danee ziet er zo ontspannen uit’. Maar we blijven lekker hier hoor!

 • Reply Kelly 9 september 2015 at 14:13

  Práchtige foto’s! En wat een leuk reisverslag! Ik wil meteen naar Scandinavië!

  • Reply PRCHTG 9 september 2015 at 14:53

   Fijne herinneringen he!? Ik ga er een aantal (niet uit deze post) af laten drukken op forex…kan eigenlijk niet wachten, doen we veel te weinig! En, Scandinavië is echt een aanrader. Misschien als Jip wat groter is?

 • Reply Anje Wansink 9 september 2015 at 14:43

  Fijn dat je zo genoten hebt van mijn tweede thuisland. Leuk verslag heb je gemaakt.

  • Reply PRCHTG 9 september 2015 at 14:51

   Dankjewel!! We gaan zeker nog eens terug! Maar volgend jaar misschien maar weer eens Leutasch…haha, dat blijft toch ook een beetje ons thuis!

 • Reply Iris Vank 9 september 2015 at 21:06

  Ohh heerlijk, wat een fijne foto’s Jessica! Fijn om te zien!! (Ik heb trouwens nog nooooooit een eland gezien naast de snelweg hoor, terwijl dit al de achtste keer is dat ik naar/door Zweden rijd. Deze keer wel een vos langs de weg, ook bijzonder ;))

 • Reply eefje 9 september 2015 at 21:32

  Wat gaaf, het leest als een heerlijke vakantie. Mooie foto’s!

 • Reply Vicky - Stijl Habitat 10 september 2015 at 22:42

  Het klinkt en ziet er inderdaad uit als een prachtige vakantie!!

 • Reply loes 11 september 2015 at 12:29

  Wow, wat een mooie en heldere foto’s. Daar klaar ik van op!

 • Reply Kim 2 februari 2016 at 15:35

  Het is inmiddels alweer een half jaar later, en ik moet terugdenken aan deze post nu ik mijn vakantie voor dit jaar wil boeken. Het ziet er daar zo heerlijk uit! Zou je misschien willen delen in welke huisjes jullie overnacht hebben?

 • Reply charissa 23 februari 2016 at 14:17

  Ziet er geweldig uit. Leuke tips!! Kan ik zeker wat mee als ik met werk naar Stockholm ga : ), dank!

 • Leave a Reply

  over ons

  Bij ons is de rode draad roze, inmiddels al vijf jaar! Elkaar ‘ontdekt’ op Instagram en onze krachten gebundeld in een blog met de naam PRCHTG.

  Nieuwsgierig geworden naar ons? Lees hier meer.

  blogger voor

  Meest recente berichten

  Categorieën