thuis

vlierbloesemsiroop

18 juni 2015

Vlierbloesemsiroop - liggendVlierbloesemsiroop maken stond al een tijdje op ons to-do-lijstje. Vorig jaar waren we net te laat, dus dit jaar werd de vlierbloesem angstvallig in de gaten gehouden. Vele wandelingen voerden ons langs weelderig bloeiende vlieren, maar altijd in de buurt van brandnetels en meer dan eens vergaten we een tas mee te nemen. Maar vanochtend was het zover, mét schaar, tas én lange broek (dichte schoenen, ook fijn!) werd er ten strijde getrokken. Het kan nog nét, je eigen siroop maken, want de schermen zijn nu op zijn mooist.

Vlierbloesemsiroop -staandMaar hoe maak je nou eigenlijk je eigen vlierbloesemsiroop? Het is gelukkig vrij eenvoudig en mocht je er niet uitkomen dan zijn er vele blogposts over te vinden. Wij gebruiken het recept van Kooktijdschrift. Wat heb je nodig: schone weckpotten of flessen – 20 mooie, grote, vers geplukte vlierbloesemschermen – 1 kg suiker – 1 liter water – 2 biologische citroenen.

Wij gebruikten de originele Mason jars (meegenomen uit Amerika), ook in een hele toffe kleur groen te koop, onder andere hier. Maar uiteraard volstaat ieder leeg potje. Het fijne groene schaartje is van Ikea. 

Vlierbloesemsiroop - liggend 3Aan de slag: 1. Kook het water samen met de suiker tot de suiker is opgelost. 2. Neem een weckpot en doe daar de bloemschermen in, zoveel mogelijk ontdaan van takjes en goed uitgeschud om eventuele insecten te verwijderen. 3. Snijd de twee citroenen in plakjes en steek deze tussen de bloemschermen in de weckpot. 4. Giet het warme suikerwater op de bloemen en doe de pot dicht. 5. Laat enkele dagen staan en schud de pot af en toe even om. 6. Na twee of drie dagen kun je het mengsel over een zeef gieten en vang je het vocht op in een pan. 7. Breng het mengsel aan de kook en giet het dan eventueel nog door een schone theedoek en bewaar het siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot.

Vlierbloesemsiroop - liggend 1Het wachten is niet ons favoriete onderdeel, maar het denken aan een ijskoude en eigengemaakte limo in de tuin met een lekker zonnetje op de achtergrond is een prima (mier-)zoethoudertje!

9 Comments

 • Reply Stephanie 18 juni 2015 at 13:31

  Oh heerlijk! Proost he op veel zonnige tuindagen!

  • Reply PRCHTG 18 juni 2015 at 13:35

   Daar drinken we op…cheers! 😉

 • Reply Linda 18 juni 2015 at 13:31

  Wat een ontzettend leuk en smakelijk idee! Ik ga op zoek naar vlierbessen hier in de buurt, lijkt me erg leuk om dit samen met m’n dochter te maken! Schitterende foto’s trouwens…

  • Reply PRCHTG 18 juni 2015 at 13:34

   Dat vindt je dochter ook vast erg leuk!! En zolang je moet wachten kijk je tegen die prachtig gevulde potten aan! 😉 Laat je even weten of het gelukt is? Bedankt voor je lieve compliment over de foto’s.

 • Reply Lonneke 18 juni 2015 at 13:43

  En waar, hier in de buurt, vind ik die bloesem??? Het lijkt me heerlijk, maar ook erg leuk om te maken!

  • Reply PRCHTG 18 juni 2015 at 15:12

   Ze staan echt overal, vaak in gemeente tuinen. Hier vond ik ze in het plaatselijke (speel-)bosje, maar ik zie ze ook wanneer ik wandel, het zijn vaak grote, hoge struiken met opvallende witte ‘schermen’. De bloemetjes moeten klein en wit zijn en een beetje honing-achtig ruiken. Misschien even een rondje fietsen? Succes!

 • Reply Mireille 19 juni 2015 at 10:15

  Lekker! Hij stond hier ook op de to-do lijst. Helaas helaas helemaal geen tijd voor gehad. Volgend jaar dan maar!

 • Reply Manon 20 juni 2015 at 22:30

  Oooooh deze plaatjes meiden, zo mooi! Of die siroop nou smaakt of niet, het is hoe dan ook geslaagd!

 • Reply petrab 9 juni 2016 at 13:00

  ik had een vraag bij jouw zie de vlier siroop licht van kleur en die van mij bruin zou het komen door de rietsuiker ? het ruikt idergeval lekker

 • Leave a Reply

  over ons

  Bij ons is de rode draad roze, inmiddels al vijf jaar! Elkaar ‘ontdekt’ op Instagram en onze krachten gebundeld in een blog met de naam PRCHTG.

  Nieuwsgierig geworden naar ons? Lees hier meer.

  blogger voor

  Meest recente berichten

  Categorieën