thuis

rijksmeesters

12 oktober 2018

rijkswachter-3Toen Niki en Boudewijn van Studio Hamerhaai – die van deze toffe lamp – ons benaderden met hun allernieuwste aanwinst, wisten we meteen dat dit echt voor ons weggelegd zou zijn. De ‘gewone’ Rijkswachters vonden we al zo charmant. De speelse robotten vervaardigd uit transportkisten van het Rijksmuseum, zo leuk: ze voeren allemaal hun eigen unieke code die je kunt invoeren op rijkswachters.nl om te ontdekken welk kunstwerk erin vervoerd is. Maar deze Rijksmeesters gaan nog een stapje verder. Ze dragen een kunstwerk op hun lijf.

rijkswachter-2Kunstenares Annemiek van Duin zou je kunnen bestempelen als een meestervervalser. Feilloos schildert ze ieder topwerk na. Ze volgde een opleiding aan de Modevakschool, maar maakt nu draagbare kunst in de vorm van handgeschilderde en -gemaakte tassen. Ook beschildert ze dus de Rijkswachters heel precies, volledig met de hand. Ze kiest geschikte kunstwerken uit om netjes om de robot heen te kunnen vouwen. Nog veel leuker: je kunt ook je eigen favoriet uitkiezen. En dat deden wij natuurlijk. De Zwitserse Jean-Étienne Liotard stal ons hart. Zijn achttiende eeuwse stijl wordt ‘turkomanie’ genoemd. Het portret van Maria Josepha van Saksen, Dauphine van Frankrijk en het dramatische schilderij met daarop zijn echtgenoot Marie van Fargues gaven we aan Annemiek door als onze lievelingswerken en zij ging ermee aan de slag.

rijkswachter-4Het resultaat mag er wezen. Voor ons allebei een unieke, zelfgekozen Rijksmeester. Hoe bijzonder is dat! Het allerleukste vinden we nog steeds het uitgangspunt van Studio Hamerhaai om van afval duurzaam design te maken. Want waarom zou je bruikbaar materiaal weggooien? Beter kun je het omtoveren tot bijvoorbeeld zo’n prachtige, one of a kind robot die in ieder interieur een mooi plekje zou kunnen veroveren. Via de website van het Rijksmuseum kun je een eigen Rijksstudio aanleggen waarin je een verzameling van de allermooiste werken kunt selecteren. Dat maakt het kiezen van Het Werk voor jouw eigen Rijksmeester nog leuker!

rijkswachters-1Bedankt voor deze onwijs toffe samenwerking, Studio Hamerhaai en Annemiek van Duin. We zijn onder de indruk van het eindresultaat.

3 Comments

 • Reply Willemijn 12 oktober 2018 at 19:08

  Nou ik ben ook onder de indruk! Prachtig mooi!

 • Reply Kelly 12 oktober 2018 at 19:13

  Echt héél tof!

 • Reply Aftellen tot het nieuwe jaar | Studio Hamerhaai 19 november 2018 at 11:17

  […] leuk: hier kun je lezen hoe de dames van PRCHTG hun Rijksmeesters hebben […]

 • Leave a Reply

  over ons

  Bij ons is de rode draad roze, inmiddels al vijf jaar! Elkaar ‘ontdekt’ op Instagram en onze krachten gebundeld in een blog met de naam PRCHTG.

  Nieuwsgierig geworden naar ons? Lees hier meer.

  blogger voor

  Meest recente berichten

  Categorieën