thuis

jan wolkers

27 januari 2016

Jan Wolkers 3- liggendJan Wolkers (1925 – 2007), wie kent hem niet? Hij liet een enorme erfenis aan onder andere boeken, gedichten, beelden en schilderijen achter. Hoewel het officieel altijd ‘de Grote Drie’ (Harry Mulisch, Gerard Reve en Willem Frederik Hermans) is, zou men volgens Maarten ‘t Hart met betrekking tot de naoorlogse Nederlandse literatuur moeten spreken ‘de Grote Vier’. Jan Wolkers zelf vond echter dat hij de enige grote was! Hij schreef in totaal ruim 30 boeken, waarvan ‘Turks Fruit’ (in 1973 verfilmd door Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van der Ven) het meest bekend is. Hij was actief in de politiek, was een groot dichter, maakte een tv-programma over het de planten en dieren in zijn achtertuin en in zijn atelier op Texel – waar hij vanaf 1980 met zijn vrouw Karina woonde – maakte hij de prachtigste, kleurrijke schilderijen.

Jan Wolkers 1 - staandJan Wolkers 1- liggendInmiddels kennen jullie allemaal het grote, roze schilderij – je zag het onder andere hier en hier – dat in onze eethoek hangt en langzaam zal het kwartje zijn gevallen: het is één van de werken van Wolkers, genaamd ‘Winter 2000’. Vanaf vandaag hebben we een wat kleiner, vierkant ‘broertje’ te logeren. Ik zeg logeren, want dit prachtige vierluik in aluminium lijst hangt hier tot hij een fijne, lichte plek bij een andere liefhebber heeft gevonden, misschien wel bij jou?

Jan Wolkers 2- staandIk moet oppassen dat ik me niet teveel aan deze beauty hecht, want wat kleurt hij fijn bij mijn keramiek en de roze  lamp. Voor deze foto’s haalde ik wat potjes en een kerstbal van Lenneke Wispelwey uit de kast. Ik hoop stiekem dat de nieuwe eigenaar nog even op zich laat wachten, dan zien jullie dit waanzinnig mooie, overwegend blauw met roze schilderij vast nog vaak voorbij komen. Zou mijn hofleverancier aan het einde van de week weer van die prachtige ridderspoor hebben? Wat zullen die er mooi bij staan! Ik verheug me erop daar wat fijne plaatjes van te maken.

Mocht je interesse hebben in dit unieke schilderij – ze worden alleen nog maar via een galerie op Texel verkocht – van Jan Wolkers stuur me dan gerust een mailtje, ik kan je dan voorzien van overige informatie.

Jan Wolkers 2 - liggend

9 Comments

 • Reply Ingeborg 27 januari 2016 at 21:24

  Wolkers dus :).
  Geen ruimte voor helaas, vind ze zo prachtig!

 • Reply liesbeth 28 januari 2016 at 11:27

  hoi jessica, graag zou ik wat nadere informatie ontvangen. Dank!

 • Reply Daniëlle 12 februari 2017 at 16:42

  Dag,

  De post is alweer een tijd geleden, maar is het nog mogelijk om hier meer informatie over te ontvangen?

  Groet,
  Daniëlle

 • Reply Silvia 27 april 2017 at 11:44

  Hoi! Waarschijnlijk al lang verkocht. Maar indien niet zou ik heel graag meer informatie willen ontvangen?

 • Reply Lieke 28 april 2017 at 20:25

  Hoi, wat een prachtig schilderij! Zou je mij wat meer informatie willen sturen? Veel dank!
  Groet, Lieke

 • Reply Caroline 4 mei 2017 at 20:52

  Hallo, een plaatje. Wij zijn al heel lang op zoek naar een prachtig gekleurd en vrolijk schilderij. Ik zou heel graag wat informatie ontvangen. Alvast bedankt! En hopelijk hangt er binnenkort een Wolkers bij ons aan de muur. Groetjes Caroline

 • Reply Sjors van der Wulp 29 mei 2017 at 18:43

  Hallo,

  Ik wil graag wat nadere informatie ontvangen over het schilderij. Ik ben fan! Thuis heb ik al een zeefdruk van Jan aan de muur hangen.

  Met vriendelijke groet,
  Sjors

 • Reply Bjørn Koot 18 maart 2018 at 01:09

  Hoi,

  Is het schilderij nog beschikbaar?

  Mvgr,
  Bjørn

 • Reply Manon 7 februari 2020 at 22:40

  Zou je me kunnen verwijzen naar de gallerie? Hartelijk dank alvast.

  Met vriendelijke groet, Manon

 • Leave a Reply

  over ons

  Bij ons is de rode draad roze, inmiddels al vijf jaar! Elkaar ‘ontdekt’ op Instagram en onze krachten gebundeld in een blog met de naam PRCHTG.

  Nieuwsgierig geworden naar ons? Lees hier meer.

  blogger voor

  Meest recente berichten

  Categorieën